Top
  >  Island   >  Μεσα σε μια στοιχειωμενη λιμνη της Κρητης

Wait! Don’t start yet! Put some –appropriate- music on first!

Υπάρχει μια λίμνη στη Κρήτη, με τη γοητεία μιας απόκοσμης ομορφιάς. Τα νερά της αλλάζουν χρώματα μαγικά, η αύρα της είναι δυνατή σαν να σε διαπερνούν ηλεκτρομαγνητικά κύματα και μια μελωδία μοιάζει να βγαίνει από το νερό που φιλάει τους βράχους και τα φυτά γύρω από τη λίμνη. Ποιος μπορεί να αντισταθεί σε τέτοια ομορφιά; Σχεδόν κανείς… Ίσως γιατί από κάτω κρύβεται μια νεράιδα με μακρυά κατάξανθα μαλλιά, που όταν αναδύεται στην επιφάνεια και πέφτει το φως του ήλιου πάνω τους, μοιάζουν με χρυσάφι.

kourna-lake-crete-greece-la-vie-en-blog-all-rights-reserved

Ο μύθος μιλάει για μια πανέμορφη κοπέλα που πριν από πάρα πολλά χρόνια ζούσε σ’ ένα χωριό μαζί με τον πατέρα της ακριβώς στην περιοχή που βρίσκεται η λίμνη. Ήταν τόσο όμορφη, που έμοιαζε σχεδόν ψεύτικη. Μια μέρα, ενώ πήγαιναν στο χωράφι τους, κάθισαν λίγο να ξεκουραστούν. Η κοπέλα άρχισε να χτενίζει τα μαλλιά της που έλαμπαν σαν χρυσός και “θόλωσαν” τον πατέρα της που άρχισε να την πλησιάζει με πονηρές διαθέσεις. Η φοβισμένη κόρη πρόλαβε να φωνάξει «Βούλα και Βουλολίμνα, κι εγώ στοιχειό στη λίμνα!». Τότε η περιοχή αμέσως βούλιαξε στο νερό, δημιουργώντας τη λίμνη Κουρνά. Οι κάτοικοι της περιοχής λένε ότι πολλοί έχουν δει την νεράιδα να χτενίζει τα μαλλιά της μέσα στο φεγγαρόφως, καθισμένη σε ένα βράχο στη μέση της λίμνης. Άλλοι λένε πως όποιος πιστεύει στο θρύλο μπορεί να την δει και τη νύχτα, να γλιστράει στα γυάλινα νερά και να λούζει τα κατάξανθα μαλλιά της, πλημμυρίζοντας τη λίμνη με φως.

kourna-lake-crete-greece-la-vie-en-blog-all-rights-reserved-16

Υπάρχουν κι άλλοι μύθοι που συνοδεύουν τη μοναδική φυσική λίμνη με γλυκό νερό στην Κρήτη. Το περίεργο χρώμα της, ανοιχτό τιρκουάζ γύρω γύρω και πολύ σκούρο κυκλικά από ένα σημείο και μέσα, ήταν η αφορμή για να δημιουργηθεί ο μύθος πως η λίμνη δεν έχει πυθμένα, είναι άπατη. Αυτός ο μύθος όμως έχει καταρριφθεί, αφού το μέγιστο βάθος της έχει υπολογιστεί στα 22.5 μέτρα.

kourna-lake-crete-greece-la-vie-en-blog-all-rights-reserved-2

kourna-lake-crete-greece-la-vie-en-blog-all-rights-reserved-9

kourna-lake-crete-greece-la-vie-en-blog-all-rights-reserved-3

kourna-lake-crete-greece-la-vie-en-blog-all-rights-reserved-4

kourna-lake-crete-greece-la-vie-en-blog-all-rights-reserved-7

Η λίμνη Κουρνά που βρίσκεται ανάμεσα στο Ρέθυμνο και τα Χανιά, ενισχύει το καταπράσινο τοπίο των Λευκών Ορέων και προστατεύεται από το πρόγραμμα Natura 2000 φιλοξενώντας νερόκοτες, πάπιες, χέλια, νερόφιδα κι ένα σπάνιο είδος δίχρωμης χελώνας που έχει βούλες στο καβούκι της. Αρκετές φορές την έχουν επισκεφτεί ερωδιοί και κορμοράνοι ενώ το ανθρώπινο αποτύπωμα λέγεται πως έχει προσθέσει στο ζωικό βασίλειο της λίμνης τεράστια χρυσόψαρα. Όλα αυτά μπορείς να τα παρατηρήσεις με κανό ή θαλάσσια ποδήλατα και αν είσαι τολμηρός να κολυμπήσεις μαζί τους.

kourna-lake-crete-greece-la-vie-en-blog-all-rights-reserved-11

kourna-lake-crete-greece-la-vie-en-blog-all-rights-reserved-12

kourna-lake-crete-greece-la-vie-en-blog-all-rights-reserved-13

kourna-lake-crete-greece-la-vie-en-blog-all-rights-reserved-5

Στη λίμνη Κουρνά ο ήλιος παίζει δημιουργικά παιχνίδια με το νερό, που αλλάζει σε όλες τις αποχρώσεις του μπλε αλλά και με τους λόφους και τα δέντρα γύρω από αυτήν. Πέρα από τη μαγεία των χρωμάτων όμως, υποστηρίζεται πως στη λίμνη υπάρχουν ηλεκτρομαγνητικά πεδία, γι’αυτό και πολλοί έχουν πει πως αισθάνονται αναστάτωση μπαίνοντας σ’ αυτήν. Πραγματικότητα που μπερδεύεται με μύθους και θρύλους, εκεί που η αλήθεια διανθίζεται με τη φαντασία, ένα είναι σίγουρο, η λίμνη Κουρνά είναι μια όαση φυσικής ομορφιάς, που δεν θα σε αφήσει ασυγκίνητο σε καμία περίπτωση! Και που ξέρεις… μπορεί να δεις στάλες βροχής να πέφτουν πάνω στη λίμνη χωρίς να βρέχει, που οι ντόπιοι λένε πως είναι τα δάκρυα της νεράιδας που θρηνεί για την άτυχη μοίρα της.

kourna-lake-crete-greece-la-vie-en-blog-all-rights-reserved-17

kourna-lake-crete-greece-la-vie-en-blog-all-rights-reserved-15

kourna-lake-crete-greece-la-vie-en-blog-all-rights-reserved-6

À bientôt

      P.

Photos taken by me

Info: 

*Η λίμνη Κουρνά βρίσκεται 42 χιλιόμετρα από τα Χανιά (περίπου 50 λεπτά), 22 χιλιόμετρα από το Ρέθυμνο (περίπου 30 λεπτά) και 3 χιλιόμετρα νότια από την παραθαλάσσια Γεωργιούπολη. 

*Υπάρχουν αρκετές ταβέρνες γύρω από τη λίμνη με θέα, αν πεινάσετε από το πετάλι ή το κουπί. Εμείς μετά τη λίμνη κατευθυνθήκαμε προς το γραφικό χωριό Αργυρούπολη (περίπου 15 λεπτά απόσταση), ένα από τα πιο όμορφα χωριά της Κρήτης, με καταρράκτες, οργιαστική βλάστηση από υπεραιωνόβιους πλάτανους, ρυάκια και τρεχούμενα νερά, μέσα στα οποία κολυμπούν πέστροφες. 

Creative Commons License

The content & photos on this blog are licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License.

You may not republish, copy or modify the content and use the photos without my permission.

Comments:

  • Momma Machi

    4 Ιουλίου 2016

    Μόλις σε ανακάλυψα! Τι φωτογραφίες είναι αυτές! τι διαβασμένο ποστ! πραγματικά υπέροχα όλα και η εικονική αλλά και η μυθολογική ξενάγηση!

    reply...
  • Sophia

    4 Ιουλίου 2016

    Ουαου! Ειναι πανέμορφη αυτή η λίμνη! Πολύ ωραίες φωτογραφίες και μαγιώ!
    xo,
    ohmydarlingdeer.blogspot.gr

    reply...
  • mzindrou

    4 Ιουλίου 2016

    Ας είναι καλά η Μάχη που μας σύστησε το blog σου! Εκπληκτικές φωτογραφίες και μοναδική παρουσίαση. Σαν να είμαστε εκεί!

    reply...

post a comment