Top
  >  City   >  Ταξιδι γενεθλιων στη Βαρσοβια

Wait! Don’t start yet! Put some –appropriate- music on first!

Δύο χρόνια πριν, λίγες μέρες πριν τα γενέθλιά μου, έκλεισα τα μάτια και προσπάθησα να φέρω στο μυαλό μου μια εικόνα, ένα μέρος που θα μ’ έκανε αυτόματα να χαμογελάσω, που θα μπορούσε να γίνει για λίγο το δικό μου happy place και θα αποτελούσε το πιο ουσιαστικό δώρο από μένα για μένα. Τότε ο νους μου στροβιλίστηκε στα σοκάκια της Ρώμης, γλείφοντας gelato.

Εκείνη τη χρονιά, σβήνοντας τα κεράκια της τούρτας σ’ ένα σπίτι παρέα με Ιταλούς φίλους μου στη Ρώμη, έδωσα έναν όρκο στον εαυτό μου. Κάθε χρόνο στα γενέθλιά μου, θα κανονίζω ένα ταξίδι, μικρό ή μεγάλο, μακριά ή κοντά, δεν έχει σημασία. Θα φεύγω για λίγο από την καθημερινότητά μου, θα δημιουργώ τις προϋποθέσεις για να νιώσω την απόλυτη ελευθερία, -ένα συναίσθημα που αγαπώ πολύ-, θα αναζητώ νέες εικόνες, φρέσκιες μυρωδιές και διαφορετικές εμπειρίες. Έτσι κι έγινε. Τον περασμένο χρόνο, βρέθηκα στη μαγική Μονεμβασιά και φέτος, το μέρος στο οποίο ολοκλήρωσε τον κύκλο του άλλος ένας χρόνος στη ζωή μου ήταν η Βαρσοβία, μια πόλη, κυριολεκτικά, αναγεννημένη από τις στάχτες της.

warsaw-poland-guide-la-vie-en-blog-all-rights-reserved-52

warsaw-poland-guide-la-vie-en-blog-all-rights-reserved-20

warsaw-poland-guide-la-vie-en-blog-all-rights-reserved-17

warsaw-poland-guide-la-vie-en-blog-all-rights-reserved-24

warsaw-poland-guide-la-vie-en-blog-all-rights-reserved-100

warsaw-poland-guide-la-vie-en-blog-all-rights-reserved-88warsaw-poland-guide-la-vie-en-blog-all-rights-reserved-49

warsaw-poland-guide-la-vie-en-blog-all-rights-reserved-46

Το θεώρησα συμβολικό, καθώς τα γενέθλια για μένα όσα χρόνια κι αν περάσουν κάθε φορά είναι μια αναγέννηση, μια καινούρια αρχή, ένας νέος εαυτός. Μια πόλη που πριν 70 χρόνια καταστράφηκε ολοσχερώς και ξαναχτίστηκε δεν μπορεί παρά να εμπνέει και να συμβολίζει την εσωτερική δύναμη. Ό,τι κι αν σου έχει συμβεί, έχεις μέσα σου τη δύναμη να ξαναγεννηθείς, να αρχίσεις από την αρχή, να σου ξαναδώσεις ζωή.

warsaw-poland-guide-la-vie-en-blog-all-rights-reserved-13

warsaw-poland-guide-la-vie-en-blog-all-rights-reserved-18

warsaw-poland-guide-la-vie-en-blog-all-rights-reserved-21

warsaw-poland-guide-la-vie-en-blog-all-rights-reserved-14

warsaw-poland-guide-la-vie-en-blog-all-rights-reserved-57

Στην απόφαση για τον προορισμό έπαιξε φυσικά ρόλο και η πτήση της Ryanair στο κόστος ενός πορτοκαλί χαρτονομίσματος που μας προσγείωσε στο αεροδρόμιο Modlin, το μικρό αεροδρόμιο της Βαρσοβίας έναντι του Chopin. Είχαμε επιλέξει να μείνουμε σ΄ ένα loft στην περιοχή Praga, στη δεξιά πλευρά του ποταμού Wisla, ελληνιστί Βίστουλα, που παλιότερα ήταν underground αλλά τώρα είναι γεμάτη ζωντάνια, γιατί την επιλέγουν οι νέοι και οι καλλιτέχνες, ενώ τα εργοστάσια και τα σοβιετικά μπλοκ κατοικιών που υπήρχαν στην περιοχή έχουν μετατραπεί σε gallery, café και bar. Ωστόσο, παραμένει άγρια σε όψη, ιδίως σε σχέση με την παλιά πόλη που είναι λες και βγήκε από παραμύθι!

warsaw-poland-guide-la-vie-en-blog-all-rights-reserved-9

Το πρώτο βράδυ επισκεφτήκαμε το bar W Oparach Absordu με vintage & industrial διακόσμηση όπου και δοκιμάσαμε τα πρώτα μας Pierogi (ένα είδος ζυμαρικού με αρκετές επιλογές γέμισης), συνοδεία κρασιού

warsaw-poland-guide-la-vie-en-blog-all-rights-reserved-10 warsaw-poland-guide-la-vie-en-blog-all-rights-reserved-11

Art @ Praga

warsaw-poland-guide-la-vie-en-blog-all-rights-reserved-8

warsaw-poland-guide-la-vie-en-blog-all-rights-reserved-3

warsaw-poland-guide-la-vie-en-blog-all-rights-reserved-6

warsaw-poland-guide-la-vie-en-blog-all-rights-reserved

Το arty διαμέρισμά μας T13 Apartments

Στα ταξίδια μου, μου αρέσει να περπατάω, για να βιώνω καλύτερα την κάθε πόλη, τα σοκάκια της, τα σπίτια της, τα μαγαζιά της, τους ανθρώπους της και την ατμόσφαιρά της. Το πρώτο πράγμα που αντιλαμβάνεσαι μέχρι να φτάσεις στην παλιά πόλη είναι πόσο καθαροί είναι οι δρόμοι, τα πεζοδρόμια, τα πάντα. Φαίνεται πως κανείς δεν πετάει τίποτα κάτω, οι κάτοικοι σέβονται την πόλη τους και τα συνεργεία καθαρισμού τους δουλεύουν ρολόι.

warsaw-poland-guide-la-vie-en-blog-all-rights-reserved-62

warsaw-poland-guide-la-vie-en-blog-all-rights-reserved-23

warsaw-poland-guide-la-vie-en-blog-all-rights-reserved-92

warsaw-poland-guide-la-vie-en-blog-all-rights-reserved-94

warsaw-poland-guide-la-vie-en-blog-all-rights-reserved-42

warsaw-poland-guide-la-vie-en-blog-all-rights-reserved-43 warsaw-poland-guide-la-vie-en-blog-all-rights-reserved-44

warsaw-poland-guide-la-vie-en-blog-all-rights-reserved-56

Η Παλιά Πόλη είναι μια πανδαισία vintage χρωμάτων και αρωμάτων του παρελθόντος. Φαίνεται παράξενο αν αναλογιστεί κανείς πως το 1945, ο αρχηγός των SS διέταξε όλοι οι κάτοικοι να εκτελεστούν και η πόλη να ισοπεδωθεί. Τον Ιανουάριο εκείνης της χρονιάς δεν είχε μείνει τίποτα από την Παλιά Πόλη, την οποία οι κάτοικοι με επιμονή και πείσμα ξαναέχτισαν σύμφωνα με την παλιά της όψη από τα συντρίμμια της. Σήμερα η πόλη μοιάζει τουλάχιστον 200 χρόνων (αν και είναι μόλις 72), διασώζοντας την ιστορία της και κερδίζοντας μια θέση στα μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς της Unesco.

warsaw-poland-guide-la-vie-en-blog-all-rights-reserved-22

warsaw-poland-guide-la-vie-en-blog-all-rights-reserved-41 warsaw-poland-guide-la-vie-en-blog-all-rights-reserved-47

warsaw-poland-guide-la-vie-en-blog-all-rights-reserved-54

Η καρδιά της παλιάς πόλης χτυπάει στην πλατεία της (Rynek Starego Miasta) που είναι γεμάτη με εστιατόρια, καφέ και μαγαζιά. Σε μια καφετέρια μάλιστα απ’ αυτές, βρήκαμε ένα τραπέζι γεμάτο Έλληνες (γιατί ως γνωστόν είμαστε παντού!)

warsaw-poland-guide-la-vie-en-blog-all-rights-reserved-80

warsaw-poland-guide-la-vie-en-blog-all-rights-reserved-81 warsaw-poland-guide-la-vie-en-blog-all-rights-reserved-82

Μια ζεστή σοκολάτα με marshmallows στο Cafe Keks με τόσο κρύο επιβαλλόταν

Στη Βαρσοβία ξεχωρίζουν επίσης τα τείχη της πόλης, το εξωτερικό οχυρό (Barbican) και ο καθεδρικός του Αγ. Ιωάννη. Την πρώτη μέρα φάγαμε πρωινό λίγο πιο πέρα από τα τείχη, στην οδό Freta, η οποία έχει και πολλά εστιατόρια. Καθίσαμε στο To Lubie που το συστήνω ανεπιφύλακτα και για διάλειμμα από την παλιά πόλη.

warsaw-poland-guide-la-vie-en-blog-all-rights-reserved-34

warsaw-poland-guide-la-vie-en-blog-all-rights-reserved-38

warsaw-poland-guide-la-vie-en-blog-all-rights-reserved-39

warsaw-poland-guide-la-vie-en-blog-all-rights-reserved-36

warsaw-poland-guide-la-vie-en-blog-all-rights-reserved-40

To Lubie, το πιο cute café

Αφού χορτάσεις τις βόλτες στην παλιά πόλη, μπορείς να πας να θαυμάσεις τη θέα της πόλης από ψηλά από το Παλάτι Πολιτισμού και Επιστήμης (Palace of Culture and Science) και συγκεκριμένα από τον τριακοστό όροφο (το κρύο ξυρίζει αλλά η θέα αξίζει!). Το κτήριο είναι δώρο του Στάλιν και κατασκευάστηκε το 1955. Εμένα πάντως μου θύμισε κάτι από Gotham City! Batman where are you?

warsaw-poland-guide-la-vie-en-blog-all-rights-reserved-61

warsaw-poland-guide-la-vie-en-blog-all-rights-reserved-63

Ένα άλλο must της Γοργόνας του Βίστουλα (όπως αποκαλούν τη Βαρσοβία) είναι το πάρκο Lazienski (που σημαίνει λουτρά στα Πολωνικά), το μεγαλύτερο πάρκο της πόλης, όπου κυριολεκτικά χάνεσαι! Πανύψηλα δέντρα, λίμνες, ξύλινες γέφυρες, σκιουράκια, παγώνια, πάπιες, κύκνοι , ένα αμφιθέατρο και μια απίστευτη ηρεμία περιστοιχίζουν το Wilanowski Palace. Ακόμη και με θερμοκρασία υπό του μηδενός δεν γίνεται να χάσεις τέτοια μαγεία! Αναζήτησε επίσης το γλυπτό-αντίγραφο του Ομφαλού από τους Δελφούς, έργο της Ελληνίδας Χριστίνας Παπαγεωργίου.

warsaw-poland-guide-la-vie-en-blog-all-rights-reserved-71

warsaw-poland-guide-la-vie-en-blog-all-rights-reserved-69warsaw-poland-guide-la-vie-en-blog-all-rights-reserved-66

warsaw-poland-guide-la-vie-en-blog-all-rights-reserved-125

Η Βαρσοβία είναι μια δυναμική πρωτεύουσα που συνεχώς αναπτύσσεται, ομολογουμένως λίγο πιο γκρίζα από τα γούστα μου αλλά πάντως ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα. Η συνέχεια θα μας βρει στην Κρακοβία, αλλά αυτά θα τα πούμε σε επόμενο post.

Warsaw Tips:

-Το νόμισμα της Πολωνίας, παρόλο που είναι μελος της Ευρωπαικής Ένωσης από το 2004, είναι το Πολωνικό ζλότι (PLN). Ένα ζλότι ισοδυναμεί με 0,23€.

-Μην κάνεις συνάλλαγμα στο αεροδρόμιο για κανένα λόγο, οι τιμές είναι δολοφονικές. Καλύτερα να πας σε τοκογλύφο!

-Μπορείς να πληρώνεις με πιστωτική/χρεωστική κάρτα ή/και να κάνεις συνάλλαγμα σε κάποιο από τα πολλά ανταλλακτήρια που υπάρχουν στην πόλη.

-Δεν υπάρχουν πολλές ταμπέλες στα αγγλικά, όμως οι νέοι Πολωνοί που γνωρίζουν στην πλειοψηφία τους αγγλικά θα προσπαθήσουν σίγουρα να σε βοηθήσουν με οδηγίες.

-Το χειμώνα 4 ηώρα το μεσημέρι έχει ήδη νυχτώσει, οπότε οι βόλτες με φως μέρας καλό είναι να προγραμματίζονται νωρίτερα.

-Χρήσιμοι αριθμοί: Αστυνομία 997/ Πυροσβεστική 998/ Ασθενοφόρο 999 & 112

-Το αεροδρόμιο Modlin απέχει περίπου 40 χλμ από τη Βαρσοβία.

-Από το αεροδρόμιο υπάρχει λεωφορείο το ModlinBus που πάει στην πόλη με πολύ συχνά δρομολόγια. Αν κλείσεις εισιτήρια online είναι πολύ πιο οικονομικά (ξεκινούν από 9 ζλότι) από το να τα πάρεις από το αεροδρόμιο, οπού επίσης η θέση σου δεν είναι σίγουρα εξασφαλισμένη. Ο άλλος τρόπος είναι να πάρεις το τρένο, στο οποίο θα σε πάει ένα λεωφορείο σε περίπου ένα δεκάλεπτο. Το τρένο κοστίζει 17 ζλότι. Μπορείς να πάρεις το εισιτήριό σου από το αεροδρόμιο.

-Υπάρχει το application jakdojade.pl με το οποίο μπορείς να βρεις ποιο μέσο μπορείς να χρησιμοποιήσεις για να πας από ένα μέρος σε άλλο.

– Προσοχή στα ταξί-μαφία, που δεν έχουν ταξίμετρο και δεν αναγράφουν τηλεφωνικό αριθμό στο αμάξι.

– Η πόλη έχει πολύ πυκνό δίκτυο μέσων μαζικής μεταφοράς (έχει και μετρό).

– Η είσοδος στο Παλάτι Πολιτισμού και Επιστήμης για τη θέα είναι 20 ζλότι.

– Υπάρχουν και τα λεγόμενα Milk Bars, που έχουν γίνει της μόδας, τα οποία ήταν εργατικά εστιατόρια της κομμουνιστικής εποχής, που σήμερα προσφέρονται για ένα αξιοπρεπές, ιδιαίτερα φθηνό γεύμα. Tο πιο γνωστό είναι το Mleczny Familijny στην Παλιά Πόλη.

-Διευθύνσεις προαναφερθέντων μαγαζιών:

warsaw-poland-guide-la-vie-en-blog-all-rights-reserved-28
warsaw-poland-guide-la-vie-en-blog-all-rights-reserved-65
warsaw-poland-guide-la-vie-en-blog-all-rights-reserved-25
warsaw-poland-guide-la-vie-en-blog-all-rights-reserved-45

More on Instagram (@lavienblog) ♥

À bientôt      

All photos by me

Creative Commons License

The content & photos on this blog are licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License.

You may not republish, copy or modify the content and use the photos without my permission

Comments:

  • Marianthi || blurpixels

    8 Δεκεμβρίου 2017

    Πολύ ωραία πρόταση Polina!! Υπέροχες φωτογραφίες!! Βάζω αμέσως σημείωση στο ημερολόγιο για ένα ταξιδάκι κοντά στα γενέθλια μου!! Καλές γιορτές!! 🙂

    reply...
  • Pingback: H Κρακοβια ειναι ενα μεσαιωνικο παραμυθι – La Vie En Blog

    26 Απριλίου 2018
    reply...

post a comment