Top
  >  City   >  Γιατι το Παρισι ειναι παντοτε μια καλη ιδεα

Wait! Don’t start yet! Put some –appropriate- music on first!

Paris is always a good idea!

Πιθανότατα να έχεις ακούσει τη συγκεκριμένη φράση στην ταινία “Sabrina”, να την έχει δει τυπωμένη σε μπλουζάκια, γραμμένη σε τοίχους και παγκάκια. Αλλά όσο cliché κι αν ακούγεται, ποτέ άλλοτε, έξι λέξεις δεν ήταν τόσο μα τόσο αληθινές.





Αν περιμένεις να σου πω πως οι λόγοι γι’ αυτό είναι ο Πύργος του Άιφελ, το Λούβρο και ο Σηκουάνας πλανάσαι πλάνην οικτράν. Το Παρίσι είναι κάτι πολύ περισσότερο από τα αξιοθέατα και το ποτάμι του. Είναι ένας μικρός κήπος φαντασίας, σελίδες από κάποιο εικονογραφημένο βιβλίο που έπεσε στο διάδρομο της βιβλιοθήκης· το αεράκι που μπαίνει από τη πόρτα φυσάει και γυρίζει τις σελίδες του, έτσι που κρατάει αμείωτο το ενδιαφέρον και την περιέργειά σου να δεις τι υπάρχει παρακάτω. Γιατί όσες φορές και να το δεις, με όποιον κι αν το είδες, το Παρίσι ποτέ δεν είναι αρκετό. Κάθε γωνιά του είναι μια φωτισμένη σκηνή θεάτρου κι εκεί που γυρίζει ο προβολέας της προσοχής σου, ιστορίες αρχίζουν να διαδραματίζονται μπροστά στα μάτια σου.



Κάπως έτσι περιγράφω το Παρίσι σ’ εκείνους που θέλουν να το επισκεφτούν για πρώτη ή για εικοστή πρώτη φορά (ακούν τις Παριζιάνικες περιγραφές μου με την ίδια “προσήλωση”).  Τις περισσότερες φορές δεν χρειάζεται καν να συνεχίσω την περιγραφή για να κλείσουν αεροπορικά εισιτήρια και να προσγειωθούν στην πόλη του φωτός.


Δεν χρειάζεται δηλαδή καν να πω πως το Παρίσι είναι πάντοτε μια καλή ιδέα γιατί του ταιριάζουν όλες οι εποχές του χρόνου, λες και κόπηκαν και ράφτηκαν γι’ αυτή την πόλη. Είναι όμορφο να το επισκεφτείς το φθινόπωρο, τότε που τα φύλλα των δέντρων έχουν καλύψει δρόμους και πάρκα, δημιουργώντας ένα κινηματογραφικό σκηνικό· αλλά και το χειμώνα, όταν ο Πύργος του Άιφελ ντύνεται στα λευκά, την άνοιξη που ανθίζουν εκατοντάδες κερασιές σαν όνειρο και φυσικά το καλοκαίρι όπου δεκάδες παρέες πίνουν κρασί στις όχθες του Σηκουάνα. Το Παρίσι είναι πάντοτε μια καλή ιδέα γιατί μια βόλτα στη Pont Saint Louis σου δίνει χίλιες λέξεις σε μια εικόνα και δεκάδες αισθήσεις από τη φωνή ή τα πλήκτρα που παίζει ένας πλανόδιος καλλιτέχνης.



Το Παρίσι είναι πάντοτε μια καλή ιδέα γι’ αυτή την κρέπα nutella στο χέρι στη βόλτα στη Μονμάρτρη, για τα γραφικά café που θα βρεις σε σοκάκια και passages και θα σε κάνουν να νιώσεις πως ταξίδεψες πίσω στο χρόνο, για εκείνο το φιλί που δίνεις στην Pont des Arts σαν καρέ από ταινία, για τη γαλλική γλώσσα που ακούς στο δρόμο, την πιο ερωτική στον κόσμο όλο, για τις baguettes, τις quiche και τα macaron και για τη θέα, ένα απόγευμα με ροζ ουρανό και όλες τις γκριζο-μπλε παριζιάνικες στέγες -τις οποίες έχουν “υμνήσει” μέσα από το έργο τους από τον Manet μέχρι τον Baudelaire- μπροστά στα μάτια σου.  Αυτό είναι το Παρίσι και μάλλον δεν χρειάζεσαι κανέναν απολύτως λόγο για να πιστέψεις πως είναι πάντοτε μια καλή ιδέα.





 *In cooperation with airshop.gr ❤ 
All photos by me

À bientôt

    
Creative Commons License
The content & photos on this blog are licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License.
You may not republish, copy or modify the content and use the photos without my permission.

post a comment