Top
  >  City   >  Χριστουγεννα στη Βιεννη

Wait! Don’t start yet! Put some –appropriate- music on first!

Μια αποτυχημένη απόπειρα πέρσι, να επισκεφτώ τη Βιέννη την περίοδο των Χριστουγέννων με πείσμωσε ακόμη πιο πολύ, φέτος, να πραγματοποιήσω αυτό το ταξίδι στο παραμυθένιο Χριστουγεννιάτικο κόσμο της, ακόμη κι αν έπρεπε να μεταμφιεστώ σε ξωτικό του Άη Βασίλη. Ωστόσο εκεί που όλα έδειχναν πως θα χάσω το στόχο μου (γιατί δεν φημίζομαι για την προνοητικότητά μου), μια διερευνητική ματιά στα εισιτήρια του Δεκεμβρίου και 5 ολόκληρα λεπτά ήταν αρκετά για να στοχεύσω ωσάν σωστή Τοξοτίνα. Το ταξίδι έκλεισε και η διάθεση μου στολίστηκε με χριστουγεννιάτικα λαμπιόνια. Γι’ αυτόν τον προορισμό δεν χρειάστηκε να ψάξω ούτε μισή πληροφορία πριν πάω, αφού εκεί μένει η φίλη μου Σίλια, γνωστή και ως The Viennese Girl, οπότε απλά αφέθηκα να με οδηγήσει στα καλύτερα μέρη της πόλης της (χμ με τα πόδια βέβαια, γιατί οι παραμυθένιες άμαξες κοστίζουν 80 ευρώ για 40 λεπτά ή 50 ευρώ για 20 λεπτά).

Η Βιέννη στα μάτια μου φάντασε σαν ένα μικρό Παρίσι. Η αρχιτεκτονική πολλών κτηρίων της, τα μικρά χαριτωμένα café και η αίγλη μιας παλιάς αριστοκρατικής εποχής που αποπνέει, όλα συνηγόρησαν γι’ αυτή μου την αντίληψη. Τα Χριστούγεννα όμως γίνεται ακόμη πιο παραμυθένια, ένα λαμπερό όνειρο, από αυτά που δεν θες να ξυπνήσεις.

Η Βιέννη χωρίζεται σε 23 διαμερίσματα (ελληνιστί περιοχές), κατά την ίδια λογική μ’ εκείνα του Παρισιού, με το πρώτο να είναι το δημοφιλέστερο με κωδικό 1010 (τα 2 μεσαία ψηφία υποδηλώνουν το διαμέρισμα- αν δεν το ξέρεις, χρειάζεσαι σίγουρα “αποκωδικοποιητή”).

Αν θέλεις να ζήσεις το Χριστουγεννιάτικο παραμύθι, τότε επιβάλλεται να δεις τη Βιέννη εκείνες τις μέρες, να περπατήσεις κάτω από έναν ουρανό με λαμπιόνια στους δρόμους της, να χαθείς στις χριστουγεννιάτικες Αγορές της -που βρίσκονται κυριολεκτικά σε κάθε γωνιά στο κέντρο της πόλης-, να ζεσταθείς με ένα “punsch”, γλυκό ζεστό κρασί μέσα σε χριστουγεννιάτικη κούπα, να παρασυρθείς από το παραμυθένιο σκηνικό της και κυρίως από τις μυρωδιές της… ψημένα κάστανα, gingerbread κέικ με τζίντζερ και κανέλα, ζεστό κρασί με πορτοκάλι, λουκάνικα και γλυκοπατάτες που υπάρχουν στους πάγκους και τα ξύλινα κουκλίστικα χριστουγεννιάτικα σπιτάκια.

Οι Χριστουγεννιάτικες αγορές στη Βιέννη ξεκινούν από τα μέσα Νοεμβρίου περίπου και κλείνουν 23 ή 26 Δεκεμβρίου. Υπάρχουν και λίγες που ανοίγουν μετά τα Χριστούγεννα και διαρκούν μέχρι την αλλαγή του έτους. Εδώ μπορείς να δεις τις ακριβείς ημερομηνίες λειτουργίας τους.

Κάθε Christmas Market έχει και τη δική της χριστουγεννιάτικη συλλεκτική κούπα για το ζεστό κρασί (punsch). Θα σου ζητηθεί να πληρώσεις εγγύηση (4€) γι’ αυτήν, η οποία θα σου επιστραφεί όταν γυρίσεις την κούπα σε οποιονδήποτε πάγκο της ίδιας χριστουγεννιάτικης αγοράς. Αλλά αν θες να την κρατήσεις, δεν υπάρχει πρόβλημα, γι’ αυτό άλλωστε βγάζουν νέα σχέδια κάθε χρόνο.

15 πράγματα να κάνεις στη Βιέννη τη περίοδο των Χριστουγέννων:

1. Ακολούθησε τα χριστουγεννιάτικα φώτα της Βιέννης με χιλιάδες κρυστάλλους και γιγάντιους πολυελαίους που φέρνουν μια ατμόσφαιρα αυτοκρατορικής αίθουσας χορού στους κυριότερους πεζοδρομημένους δρόμους του κέντρου. Κάνε μια βόλτα το βράδυ, ξεκινώντας από το κτήριο της Όπερας, περπατώντας προς τα κάτω στην Kärntner Straße ως στον καθεδρικό ναό του Αγίου Στεφάνου, στη συνέχεια κατά μήκος του δρόμου Graben και προς τα πάνω στο δρόμο Kohlmarkt ως το παλάτι Hofburg.

2. Να πας στη φαντασμαγορική Χριστουγεννιάτικη αγορά Rathausplatz μπροστά από το Δημαρχείο, που θα σε κάνει να πιστέψεις ξανά στα παραμύθια. Οι Βιεννέζοι τη θεωρούν κιτς αλλά είναι σίγουρα η πιο εντυπωσιακή και μεταξύ μας τα Χριστούγεννα τη θέλουμε λίγο την υπερβολή μας.

3. Να κάνεις μια στάση για καφέ ή καλύτερα για φαγητό στο κλασικό Βιεννέζικο Café Landtmann, από άλλη εποχή (κυριολεκτικά-από το 1873), απέναντι από το Δημαρχείο. Δοκίμασε το “Viennese Chicken” κοτόπουλο με πατάτες με μαϊντανό και γευστικότατη σαλάτα. Τσούζει λίγο σαν τιμή αλλά αξίζει ασυζητητί. Αντιθέτως μην κάνεις το λάθος να ζητήσεις ποτήρι με νερό. Θα χρεωθείς πάραυτα 1,50€ το κάθε ποτήρι νερό (από τη βρύση, αλλά είναι Βιεννέζικο, οπότε τι να πούμε; ;-p). (Universitätsring 4, 1010 Wien)

4. Να επισκεφτείς τη χριστουγεννιάτικη αγορά Karlsplatz, μπροστά από την επιβλητική εκκλησία Karlskirche. Βγάλε φωτογραφία πάνω στην ξύλινη γέφυρα με τα λαμπάκια και τον υπέροχο τρούλο από πίσω σου. Εκεί όλα τα διαθέσιμα φαγητά και ποτά είναι βιολογικά.

5. Να φας αυθεντικό σνίτσελ στο Figlmüller, το επονομαζόμενο “το σπίτι του σνίτσελ”. Μην παραξενευτείς 1) με την ουρά που θα δεις απ’ έξω, 2) που ολόκληρο το πιάτο αποτελείται μόνο από το σνίτσελ (και ξεχειλίζει κιόλας). (Bäckerstraße 6, 1010 Wien & Wollzeile 5, 1010 Wien)

6. Να βολτάρεις σαν μέλος Βασιλικής οικογένειας στους κήπους και τα μπαρόκ ανάκτορα Schönbrunn, ένα μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της Unesco που αποτέλεσε θερινή κατοικία των μοναρχών απ’ τα μέσα του 18ου αιώνα. Ο ζωολογικός κήπος Tiergarten αποτελεί σήμερα δημοφιλή ατραξιόν του παλατιού, καθώς και το θερμοκήπιό του. Δε γίνεται να φύγεις χωρίς να θαυμάσεις τη θέα της Βιέννης από ψηλά, από την κορυφή του λόφου, όπου δεσπόζει η υπέροχη Gloriette, μια νεοκλασική αψίδα πίσω από τη λίμνη με τις πάπιες. Τα Χριστούγεννα (φυσικά) και υπάρχει Christmas Market μπροστά από το Habsburg summer palace, ίσως η πιο κλασικά στιλάτη χριστουγεννιάτικη αγορά απ’ όλες.

7. Να δοκιμάσεις το αυθεντικό sacher torte cake του Sacher Hotel. Σκέτη σο-κόλαση! Κάνε, όμως, οπωσδήποτε κράτηση, δεν θέλεις να μετατραπείς σε στήλη άλατος περιμένοντας στην ουρά το Δεκέμβριο. Αν θες να πάρεις και μαζί σου, το βάζουν σε ειδικά ξύλινα κουτιά για να μπορεί να μεταφερθεί ακόμη και στην άλλη άκρη του κόσμου. (Philharmoniker Str. 4, 1010 Wien)

8. Να κάνεις μια στάση για καφέ στο ιστορικό Café Central με baroque διακόσμηση και fer forgé πολυελαίους, που πρωτοάνοιξε τις πόρτες του το 1876. Ανάμεσα στους θαμώνες του ήταν ο Leo Trotsky και ο Sigmund Freud και το café συνεχίζει να επωφελείται από τη φήμη του λογοτεχνικού παρελθόντος. Μετά το Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο, το café Central έκλεισε για 4 δεκαετίες αλλά άνοιξε ξανά ανακαινισμένο και χωρίς να έχει χάσει καθόλου από την αίγλη του, το 1986. (Herrengasse 14, 1010 Wien)

9. Να επισκεφτείς το Belvedere, που χωρίζεται στο πιο επιβλητικό Upper Belvedere, που φιλοξενεί τα περισσότερα έργα του Klimt και το διάσημο “Φιλί” και το Lower Belvedere, όπου φιλοξενούνται περιοδικές εκθέσεις. Πίσω από το Upper Belvedere θα βρεις άλλη μία Χριστουγεννιάτικη Αγορά (Γιατί είναι πραγματικά παντού!) 

10. Να κάνεις οφθαλμόλουτρο γλυκών στο ατμοσφαιρικό ζαχαροπλαστείο Demel. Είναι ένα από τα παλαιότερα ζαχαροπλαστεία της πόλης, αφού χρονολογείται από το 1786 και η πριγκίπισσα Σίσι ήταν μια από τους θαμώνες του. Εκείνη ενέδιδε σ’ ένα κομμάτι Christstollen, αποξηραμένα φρούτα με μπόλικη ζάχαρη άχνη, εσύ; (Kohlmarkt 14, 1010 Wien) 

11. Κάνε μια στάση για καφέ στο παραδοσιακά Βιεννέζικο Café Diglas, μόλις 100 μέτρα από τον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Στεφάνου. Τα φωτιστικά τούλινης φούστας στα παράθυρα είναι το παραμύθι που περιμένουμε να ζήσουμε στη Βιέννη, όντας Χριστούγεννα ή μη. (Wollzeile 10, 1010 Wien)

12. Θαύμασε τη θέα από τον πύργο του γοτθικού Καθεδρικού Ναού του Αγίου Στεφάνου – Stephansplatz (ανεβαίνοντας 343 σκαλιά). Ξεκίνησε να χτίζεται το 1137, έχει ύψος 137 μέτρα και είναι ένα από τα σύμβολα της Βιέννης. Εκεί μάλιστα παντρεύτηκε και κηδεύτηκε ο Μότσαρτ. Δεν γίνεται να μην σε εντυπωσιάσει η πολύχρωμη οροφή του, την οποία καλύπτει ένα μωσαϊκό από χιλιάδες πλακίδια που απεικονίζουν τον αυτοκρατορικό δικέφαλο αετό. Εννοείται πως υπάρχει μια λιλιπούτεια Χριστουγεννιάτικη Αγορά από κάτω, τόλμησες και να αναρωτηθείς;

13. Για πρωινό, μεσημεριανό γεύμα ή απλά μια στάση για τσάι, το boulangerie-Pâtisserie Paremi είναι όνειρο. Εκεί ψήνουν τα δικά τους γλυκά και σφολιάτες και σερβίρουν τόσο αυθεντικά αυστριακά πιάτα όσο και γαλλικές σπεσιαλιτέ. Bon appétit! (Bäckerstraße 10, 1010 Wien)

14. Παρακολούθησε μια συναυλία στην εντυπωσιακή Κρατική Όπερα της Βιέννης ή σε κάποιον άλλο ενδιαφέροντα χώρο. Τα εισιτήρια χρειάζεται να τα έχεις κλείσει από πριν. Εδώ μπορείς να βρεις ποια σε ενδιαφέρει.

15. Μην παραλείψεις να γευτείς ένα ζεστό punsch, ενώ κάνεις ένα πέρασμα και από τη Χριστουγεννιάτικη Αγορά της πλατείας Maria-Theresien, ανάμεσα στα μουσεία Καλών Τεχνών και Φυσικής Ιστορίας.

“Maronistand” λέγονται τα στρογγυλά stand που πωλούν ψητά στρογγυλά σνακ πατάτας και ψητά κάστανα και θα δεις σε κάθε αγορά. Το μυστικό της νοστιμιάς, έγκειται μάλλον στο ότι τα πιάνουν όλα με τα χέρια. ;-P

Ζήσε το παραμύθι των Χριστουγέννων να ζωντανεύει στη Βιέννη!

À bientôt      

All photos by me

Creative Commons License

The content & photos on this blog are licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License.

You may not republish, copy or modify the content and use the photos without my permission.

Comments:

  • silia

    3 Ιανουαρίου 2019

    beautiful! beautiful!

    reply...

post a comment