Top
  >  City   >  5 πραγματα να κανεις στο Μοναχο

Wait! Don’t start yet! Put some –appropriate- music on first!

Το ταξίδι στο πολυπολιτισμικό Μόναχο, στη σκιά των Βαυαρικών Άλπεων στα τέλη Ιανουαρίου, προγραμματίστηκε τόσο τελευταία στιγμή που μας στοίχισε μια διαμονή στο χειρότερο και πιο βρωμερό (αλλά διόλου ευκαταφρόνητου) Airbnb όλων των εποχών. Πού να φανταστούμε μια(!) μέρα πριν που ψάχναμε πού θα περάσουμε το πρώτο αυτό βράδυ πριν την αναχώρηση για το βασικό μας προορισμό, το Neuschwanstein Castle, πως δεν θα υπήρχε κανένα ξενοδοχείο διαθέσιμο κάτω από 250€ τη βραδιά. Μιλάμε για ημέρα Τετάρτη, ούτε καν ΣΚ και μέχρι σήμερα δεν έχω λύσει το μυστήριο της έλλειψης ξενοδοχείων εκείνη την αποφράδα μέρα. Αλλά επιζήσαμε και τα ευτράπελα είναι, ως γνωστόν, το αλατοπίπερο των ταξιδιών.

Το Μόναχο είναι η τρίτη πολυπληθέστερη πόλη της Γερμανίας, μετά το Βερολίνο και το Αμβούργο.

Δεν είχα ξαναεπισκεφτεί τη Γερμανία μέχρι εκείνη τη στιγμή, καθαρά από επιλογή, αλλά η Βαυαρία με εξέπληξε ευχάριστα γιατί έχει μια ιδιαίτερη γοητεία και μια αύρα παρελθόντος που αποτελεί πάντοτε το αδύνατο σημείο μου. Μεσαιωνικοί ναοί και παλάτια, εκπληκτικά πάρκα, εμβληματικές μπυραρίες, πολύ ενδιαφέροντα μουσεία και χώροι πολιτισμού, τρεις καλοδιατηρημένες πύλες της κατεστραμμένης μεσαιωνικής οχύρωσης, μπαρόκ αρχιτεκτονική και ένα γοητευτικό ιστορικό κέντρο, απαρτίζουν αυτή τη βαυαρική πολιτεία που κάποτε ήταν γνωστή με την προσωνυμία «Η Αθήνα του Ίζαρ», αφού η Ακαδημία Καλών Τεχνών της πόλης του ποταμού Ίζαρ συγκαταλεγόταν στις καλύτερες της Ευρώπης.

Το Μόναχο είναι γνωστό για το Oktoberfest, τη μεγαλύτερη γιορτή μπύρας στον κόσμο.

Επιστρέφοντας από το Neuschwanstein Castle, μείναμε άλλη μια βραδιά στο Μόναχο, και αν και ήταν ημέρα Σάββατο, βρήκαμε να κλείσουμε δωμάτιο στο ξενοδοχείο Gambino Hotel Cincinnati. Είναι λίγο πιο πέρα από το κέντρο (γι’ αυτό και η τιμή του είναι πολύ προσιτή) αλλά ακριβώς απ’έξω υπάρχει στάση του τρένου που σε λίγα λεπτά σε πάει στο κέντρο. Και να φανταστείς πως πληρώσαμε τα ίδια λεφτά με το Airbnb της συμφοράς.

Κάνε κράτηση στο Gambino Hotel Cincinnati εδώ

Αν βρεθείς κι εσύ λίγες μέρες ή λίγες ώρες στη Βαυαρική πρωτεύουσα, αυτά είναι τα πράγματα που άρεσαν περισσότερο σε μένα και σου προτείνω να κάνεις:

1. Ξεκίνα τη βόλτα σου από την εντυπωσιακή πλατεία Marienplatz, στην καρδιά της πόλης. Το εντυπωσιακό κτήριο νέο-γοτθικής αρχιτεκτονικής που δεσπόζει στην πλατεία είναι το Νέο Δημαρχείο (Neues Rathaus). Το ρολόι Glockenspiel του πύργου είναι από τα μεγαλύτερα μουσικά της Ευρώπης και κάθε μέρα στις 11 π.μ. και 12 μ.μ. (απ’ τον Μάρτη ως τον Οκτώβρη και στις 5 μ.μ.) άλλη μια παράσταση «Rathaus-Glockenspiel» ξεκινά. Για 12-15 περίπου λεπτά οι 43 καμπάνες του δημαρχείου ηχούν ρυθμικά και οι 32 φιγούρες που υπάρχουν στην πρόσοψή του -χωρισμένες σε δύο επίπεδα- αρχίζουν να κινούνται κυκλικά, προσφέροντας ένα μοναδικό θέαμα. Στο κάτω επίπεδο, οι φιγούρες αναπαριστούν τον χορό των Βαρελοποιών μετά το τέλος μιας επιδημίας πανούκλας (1517) και στο πάνω την κονταρομαχία των ιπποτών Ritterturnier (1568).

2. Απόλαυσε ένα brunch στο Cotidiano (με 5 καταστήματα στο Μόναχο). Το Σαββατοκύριακο δεν μπορείς να κάνεις κράτηση, γι’ αυτό και ενδέχεται να περιμένεις λίγο στην ουρά αλλά η αναμονή αξίζει, λόγω ωραίου περιβάλλοντος αλλά κυρίως λόγω καλού φαγητού. Από ομελέτες μέχρι σούπα μανιταριών, τα πιάτα είναι νοστιμότατα.

3. Θαύμασε τη θέα του Μονάχου από την εκκλησία του Αγίου Πέτρου, που αποτελεί την παλαιότερη εκκλησία της πόλης. Διαθέτει ένα πύργο ύψους 92 μέτρων, για τον οποίο χρειάζεται να ανέβεις 300 σκαλιά. Το έκανα πρωί πρωί και χωρίς πρωινό αλλά η θέα με αποζημίωσε.

4. Δε γίνεται να φύγεις από το Μόναχο χωρίς να έχεις πάει σε μια παραδοσιακή μπυραρία, όπως η Wirtshaus In Der Au (Lilienstraße 51), που επισκεφτήκαμε εμείς. Οι σερβιτόροι είναι ντυμένοι παραδοσιακά, η μπύρα ρέει άφθονη, η διακόσμηση είναι παραδοσιακή βαυαρική με έντονη την παρουσία του ξύλου, τα λουκάνικα και τα σνίτσελ πάνε κι έρχονται, ενώ κάθε μήνα πραγματοποιούνται διάφορες εκδηλώσεις όπως συναυλίες Jazz ή βραδιές Waltz. 

5. Να δεις surfer να προσπαθούν να δαμάσουν ένα τεχνητό κύμα ενός μέτρου στον παραπόταμο Eisbach, ακόμη και όταν το Μόναχο είναι χιονισμένο και οι θερμοκρασίες υπό του μηδενός.

Σίγουρα θα επιστρέψω στη Βαυαρική πρωτεύουσα για να εξερευνήσω καλύτερα κι άλλες όμορφες γωνιές της!

Travel guide

Τι να κάνεις, πού να φας, πού να μείνεις και άλλα tips στον πλήρη ταξιδιωτικό οδηγό για τo Μόναχο

Read more

À bientôt      

All photos by me

Creative Commons License

The content & photos on this blog are licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License.

You may not republish, copy or modify the content and use the photos without my permission.

post a comment